Informatii Utile

Pentru un apartament de 70 mp, necesarul de căldură estimat, în funcție de gradul de izolare, este între 5.5 kw și 9 kw. Consumul de energie pe perioada de încălzire OCTOMBRIE – MARTIE este între 10.000 kw și 16.000 kw electrici. 
Adică un consum mediu pe 6 luni de 1666 – 2666 kw/lună. Costul energiei electrice este de 0.45 Ron/ kw. Cost mediu lunar rezultat este de 747 – 1200 Ron / lună. 
Pentru preparare apă caldă menajeră pentru 2 persoane estimez un consum de 200 kw lunar ce ar însemna un cost de aprox 90 RON/lună. Boilerul ce funcționează și pe agent termic este de 80 lt 
Consum mediu anual pentru o centrală est

e în funcție de gradul de izolare termică a clădiri și de temp. interioară de confort. Pentru o casă bine izolată de 120 necesarul termic este de a

prox 10-12 KW. Consumul anual normal pentru București, la un necesar de 12 Kw, este de 21.500 kw

 termici = Electrici. Avand în vedere un cost aproximativ de 0.45 Ron / Kw rezultă un cost anual total de 9675 Ron.

În cele ce urmează sunt prezentate câteva considerente referitoare la tipuri de combustibili, consumuri și prețuri. Dacă facem un calcul financiar, cost 100 KW termici, situația se prezintă astfel:

 
CA SĂ OBȚIN 100 KW TERMICI:
COMBUSTIBILPRET/UMCONSUMCOSTOBSERVAŢII

LEMNE GAZEIFICARE

0,50 RON/kg24,60 kg/h12,30 RON

Consumul și costul diferă mult în funcție de: esență, umiditate, cât de vechi este lemnul, felul cazanului (clasic sau gazeificare sau peleti), randamentul cazanului, tipul instalației deservite.

Astfel, randamentul la cazanele clasice este de 0,7 – 0,75; în schimb, la cazanele cu gazeificare, randamentul este 0,9 – 0,92 iar la peleti 0,8 – 0,85

LEMNE CLASIC

0,50 RON/kg29,90 kg/h15,00 RON
LEMNE PELETI0,85 RON/kg27,30 kg/h23,00 RON
     

GAZ METAN

Condensație

1,42 RON/Nmc9,50 Nmc/h13,50 RONCostul diferă în funcție de tipul consumatorului: casnic, industrial, în funcție de Nmc consumați, randamentul cazanului, gradul de automatizare, tipul instalației deservite, dacă gazul metan este autohton sau din import
GAZ METAN1,42 RON/Nmc11,25 Nmc/h16,00 RON
     
GPL

2,00 RON/l

4,00 RON/kg

8,00 RON/mc

8,60 kg/h34,40 RONConsumul și costul diferă mult funcție de felul GPL-ului: propan, butan sau amestec în diferite proporții, randamentul cazanului, tipul instalației, gradul de automatizare
     
MOTORINA3,20 RON/kg10,00 kg/h32,00 RONCostul diferă în funcție de tipul consumatorului, randamentul cazanului, gradul de automatizare, tipul instalației deservite, dacă există contract cu un furnizor sau se achiziționează direct de la pompă
     
ELECTRIC0,50 RON/kw100 kw50,00 RONCostul diferă în funcție de tipul consumatorului: casnic, industrial, în funcție de kw consumați
     

NOTĂ: Prețurile, consumurile și costurile sunt aproximative, la data prezenței; Prețurile și costurile sunt fără TVA!

Prețurile și costurile de mai sus sunt cuprinse într-o gamă destul de largă. Le-am luat medii pentru ușurința calculului!

Puterile calorifice inferioare la lemne, deasemenea sunt cuprinse într-o gamă relativ largă. Am luat o medie! La fel și randamentele cazanelor!

DESPRE LEMNE

  • carpen: “lemnul tiganului” este de 1,3 ori mai tare ca putere calorică decât fagul!
  • salcâm: “lemnul saracului” este singurul care arde verde ca și uscat și este cu 25% mai ieftin decât fagul! Ca putere calorică este de 1,2 mai tare decât carpenul.
  • stejar: în partea Ardealului “infunda sobele”, dar în Oltenia este cel mai căutat. Cert este că o mână de lemn de foc de stejar pusă într-o sobă bună de teracotă ține o noapte întreagă, iar una de fag doar trei ore. Are aprox. 0,9 din puterea calorică a fagului.
  • jugastru: (Acer campestre). Fratele mai mic al paltinului. Mic dar cu puteri mari. Deoarece, din cauza defectelor de creștere și a dimensiunilor reduse nu poate fi folosit decât pentru obiecte mărunte, în strungărie sau rotărie, este totuși un foarte bun combustibil.
  • mesteacăn: lemnul elitei occidentale. Mesteacănul, la fel ca și cireșul, nu face fum la ardere, fiind foarte recomandat pentru focul în spații deschise

Puterea calorifică inferioară specifică la câteva tipuri de lemne

UMIDITATE 15% !!! 
SALCÂMCca. 6,3 kwh/kg (5.420 kcal/kg)
CARPENCca. 5,3 kwh/kg (4.560 kcal/kg)
MOLID, BRADCca. 4,5 kwh/kg (3.870 kcal/kg)
PINCca. 4,4 kwh/kg (3.784 kcal/kg)
ARȚAR, MESTEACĂNCca. 4,2 kwh/kg (3.612 kcal/kg)
FAGCca. 4,1 kwh/kg (3.526 kcal/kg)
STEJARCca. 3,7 kwh/kg (3.180 kcal/kg)
PLOPCca. 3,1 kwh/kg (2.666 kcal/kg)

* Puterea calorifică inferioară, medie, la lemne = 4, 46 kwh/kg (3.840 kcal/kg) sursă romstal.ro

1.Nu alegeți o pompă supradimensionată!

Există uneori tendința, fie dintr-o falsă dorință de siguranță, fie din lipsă de informații despre instalația în cauză, dar nu de puține ori și din comoditate, să se aleagă pompe supradimensionate, plecând de la păgubosul principiu ”mai bine să fie decât să nu ajunga”.

Efecte ale supradimensionarii pompei.

debite și viteze sporite
zgomot în instalații
posibile condiții de cavitație (uzură prematură a pompei)
suprasarcină pentru motorul electric
Toate acestea vor impune în funcționare corectarea regimului de lucru prin diverse intervenții (manevre de robineți, diafragmări, regulatoare de presiune etc.) făcând astfel inutilă prevederea unei pompe supradimensionate.

2. Prevedeți posibilitatea determinării parametrilor funcționali ai pompelor.

Este esențial ca atât la punerea în funcțiune a unei instalații cât și pe parcursul exploatării, parametrii funcționali să fie cei corecți. Pentru asta trebuie să poată fi verificați.

Instalația de alimentare cu apă ar trebui să fie dotată cu

robinet de separație refulare
manometru
robinet de separare aspirație
robinet purjare
Se procedează astfel:

se închide robinetul de separație de pe refulare și se deschide cel de pe aspirație
se citește indicația manometrului și se notează, această fiind presiunea de aspirație
se închide robinetul de pe aspirație și se deschide cel de pe refulare
se notează presiunea de refulare citită pe manometru
calculând diferența dintre cele două presiuni obținem înălțimea de pompare (H) dezvoltată de pompa respectivă
cu valoarea H astfel obținută se identifică pe diagrama pompei punctul de funcționare și debitul
datele obținute se compară cu cele din proiect și se fac corecțiile necesare (dacă este cazul)
se verifică dacă sunt îndeplinite condițiile pentru evitarea cavitației
3. Verificați curentul absorbit de motor și comparați cu cel înscris în cartea tehnică (sau pe plăcuța de pe motor)

O abatere semnificativă indică o anomalie sau un defect, cum ar fi:

pompa funcționează cu un debit prea mare, deci în zona de randamente proaste

probleme mecanice în lagăre sau la etanșări (frecări prea mari) La motoarele trifazate este foarte important să se verifice și asigure simetria curenților. Trebuie ca valoarea curenților pe cele 3 faze să fie aceeași sau foarte apropiată. Asimetria maximă acceptabilă acceptabilă între valoarea medie a curenților pe cele 3 faze și curentul de pe fiecare fază nu va depăși 5%. Dacă acest lucru nu se realizează trebuie contatctat furnizorul de energie electrică deorece este posibil să existe o asimetrie a tensiunilor în rețeaua acestuia.

4. Verificați sensul de rotație la motoarele trifazate

Fazarea greșită a legăturilor electrice conduce la rotirea în sens invers a motorului. Se corectează simplu, prin inversarea între ele a legăturilor dintre faze.

5. Asigurați o presiune suficient de mare instalație. ( cavitației)

6. perioadele de oprire a instalației, lăsați-o cu apă dacă aveți nevoi exprese (intervenții, reparații) nu impun golirea.

7. Luați de evacuare aerului din .

8. Eliminați cu desăvârșire posibilitatea aspiratiea pompei să pătrundă aer.

sursa: romstal.ro

Ea are mare importantă în încălzirea eficientă a fiecărei camere și asigură un confort termic sporit.
Prețul facturii la căldură a crescut, în luniile de iarnă, cu 7-8%
Tot mai des apelăm la schimbarea vechilor calorifere pentru a beneficia de un confort termic mai ridicat. Însă alegerea corectă a radiatorului nu e tocmai o treabă ușoară. Este importantă alegerea puterii termice a caloriferului, astfel încât acesta să încălzească eficient încăperea căreia îi este destinat, fără a face risipă de energie.

Variabile de care trebuie să ții cont

„Un radiator trebuie să compenseze pierderile de căldură din locuința și să păstreze temperatura constantă. E bine de asemenea ca acesta să aibă și o rezervă de putere”, consideră Stan Mihaescu, inginer de instalații.

Modalitatea de calcul a capacității termice a caloriferelor se face în funcție de mai multe variabile:

 Prima dintre acestea este volumul camerei unde urmează să fie amplasat caloriferul.
De asemenea, trebuie ținut cont de temperatura de intrare și de ieșire a apei din coloană principală. Aceasta diferă de la locuințele încălzite cu centrală proprie, la cele racordate la sistemul centralizat.
O a treia variabilă este modelul caloriferului. În funcție de structura internă a acestuia, puterea lui iradiantă poate fi mai mică sau mai mare.
Există așadar o formulă de calcul în baza căreia puteți stabili puterea termică necesară radiatorului pentru a încălzi o încăpere.
Cum se procedează

Mai întâi se calculează volumul încăperii, care este egal cu produsul dintre suprafața încăperii și înălțimea acesteia. În cadrul formulei de calcul mai apar doi indici: primul dintre ei se referă la nivelul de izolație al încăperii. Acesta este un coeficient caloric, care poate fi cuprins la blocuri între 40 și 70 kcal/mc, în funcție de gradul de izolare termică a camerei și de tipul ferestrelor.

În cazul în care nu se cunoaște exact acest coeficient (care se obține în urma unui audit termic), poate fi luată în calcul o valoare de 50.

„Coeficientul e cu atât mai mare cu cât încăperea respectivă pierde mai multă căldură. Dacă e bine izolată, atunci se poate folosi 40. Dacă izolația e proastă și locuința nu are termopane, atunci se poate folosi 60, iar dacă are mai mulți pereți exteriori se ia în calcul 70”, explică specialistul.

Cel de-al doilea indice (1.163) transformă puterea din kilocalorii în wați. Formula de calcul constă în înmulțirea volumului camerei cu 50 (coeficientul caloric). Rezultatul obținut se înmulțește din nou cu acest coeficient de corecție, care este 1.163.

Se alege din lista producătorilor de calorifere radiatorul cu valoarea puterii cea mai apropiată de rezultatul obținut. În cazul caloriferelor cu elemenți, puterea necesară trebuie împărțită la puterea unui element. Astfel, va rezulta numărul de elemenți necesari.

sursă EVZ.ro

Generatorul de căldură este un cazan care funcționează pe gaz, lemne sau alt tip de combustibil, astfel încât poate produce cantitatea necesară de căldură pentru a efectua încălzirea prin recircularea apei. Mai nou, o sursă alternativă este reprezentată de “panourile solare” care, utilizând energia ce rezultă din radiația solară, încălzesc apa care va fi introdusă în circuitul de încălzire.

O astfel de evaluare este necesara atunci cand pentru incalzire se folosesc  radiatoare sau o instalatie de incalzire prin pardoseala.
Se aplica formula:
Q = (1+c) x V x qi
Unde:
  • Q – necesarul de caldura
  • c – coeficient de corectie
  • V – volumul camerei
  • qi – suma pierderilor de caldura specifice (pe mc) aferente fiecarui element de constructie prin care se pierde caldura
Coeficientul de corectie c are valorile:
  • c = 0,40 pentru case amplasate in locuri izolate
  • c = 0,25 pentru case amplasate in interiorul localitatilor
Valorile qi se extrag din diagramele Fig.1, 2, 3 sau 4, in functie de temperatura exterioara de calcul a localitatii (vezi harta anexata) si de lungimea caracteristica
L a respectivului element de constructie, stabilita astfel:

Pentru pardoseli si plafoane:, L este egal cu inaltimea camerei

Pentru celelalte elemente de constructie: L = Volumul incaperii / Suprafata elementului respectiv

NOTA IMPORTANTA:
Pentru elementele de inchidere perimetrale (pereti exteriori, ferestre), valorile qi extrase din diagrame vor fi multiplicate cu coeficientii de corectie in functie de orientare (conf. Tabel 5 de la cap. A). Aceasta corectie nu se aplica pentru pardoseli, tavane sau pereti interiori catre spatii neincalzite.
Semnificatia curbelor din cele patru figuri este urmatoarea:
  • Curba 1 – Ferestre simple
  • Curba 2 – Terase
  • Curba 3 – Tavane spre pod si ferestre duble
  • Curba 4 – Parsoseala
  • Curba 5 – Pereti exteriori
Pentru calcule cat mai exacte se iau in calcul si coeficientii de transmisie a caldurii la pereti exteriori cu diferite structuri dar si temperatura medie a zonei in care se construieste.
Sursa romstal.ro

Omul gospodar își face iarna car și vara sanie așa că astăzi, în plină vară vom vorbi despre calorifere. Care e cel mai bun calorifer, cel mai ieftin, cel mai arătos și cel mai bun ca și raport calitate preț. Romstal comercializează calorifere din oțel, fontă sau aluminiu. Cele mai populare printre utilizatori sunt caloriferele din oțel fiind că un echilibru perfect între mastodonții de fontă și fulgii din aluminiu. Caloriferele din oțel sunt panouri și se vând pe dimensiuni iar aluminiu și fonta se vând la element. 
Frumusețea la calorifere e greu de definit dar gândindu-ne la acest aspect ne vin în minte doar caloriferele decorative care se folosesc în livinguri, sufragerii și holuri sau chiar pentru băi ceva mai sofisticate. Acest calorifer nu se încadrează nici măcar în top 100 la categoria care urmează. 
Cel mai ieftin calorifer este cel format dintr-un singur element. Total ineficient dar este cel mai ieftin calorifer. Această mică glumă ne spune de fapt că cel mai important lucru este raportul calitate preț și la acest capitol există un campion. Aceste calorifere au 10 ani garanție, sunt sigure și durabile. Caloriferul cel mai bine vândut cu dimensiunile ideale pentru camerele obișnuite.

  1. Tăierea țevii
  2. Calibrarea și sanfrenarea
  3. Calibrarea și sanfrenarea o-ring-urilor
  4. Îmbinarea racordului în țeavă
  5. Montarea capului de sertizare
  6. Sertizarea racordului

Nu ați găsit răspunsul? Contactaţi-ne pentru orice întrebare aveţi

IULIAN MUNTEANU

Tel. (004) 0722.29.12.66

 

DAVID CONSTANTIN

Tel. (004) 0722.29.12.65

 

E-mail MAGIC STAR:

office@termo-instalatii.ro
magicinstal@yahoo.com